Skip to main content

Hvad er bedst – GPS eller mobil?

85
0

Det er efterhånden sjældent, at man har et vejkort i bilen nu om dage. Det er blevet erstattet af GPS’er. Dem der ikke har en dedikeret GPS bruger deres smartphone. Mobilerne tilbyder nemlig kort og stemmeguidede anvisninger endda ofte helt gratis. En GPS koster penge. De nye GPS’er har dog nået et niveau, der gør dem attraktive og man kan jo spørge: er en smartphone lige så praktisk og sikker som en GPS?

Herunder kommer vi ind på nogle ting, der er værd at vide, når du skal vælge, om du vil anvende din smartphone eller investere i en GPS.

Batteriets levetid

Et rigtigt godt argument for at anvende en GPS fremfor en smartphone er den begrænsede levetid et batteri i en smartphone har. Det kan i forvejen være et problem, at få en mobil til at holde batteri en hel dag. Bruger du dens GPS funktion til at navigere efter, reduceres batteriets levetid rigtig meget. Selvfølge kan man sætte mobilen til opladning i bilen, men det er ofte sådan, at batteriet drænes i samme takt som det oplades. Dvs., at du kan risikere at komme til en destination med en mobil, der ikke er fuldt opladet. Det kan medføre problemer, hvis du ikke skal være et sted, hvor opladning er mulig. Bruger du en GPS, er det ikke et problem. Så er du fremme med en fuldt opladet telefon og skal ikke tænke på, om du kan få fat i folk og, om de kan få fat i dig.

Skærmens størrelse

Mobiltelefonerne er blevet større år efter år. Det kan efterhånden være svært at have dem i lommen. GPS’en er ligeledes vokset. De kan nu fås med 6” skærme med en rigtig god skærmkvalitet. Smartphones er ofte ikke større end 5”. Skærmene på mobiltelefonerne er også gode. De har høj opløsning og touch-betjening, der fungerer rigtig godt. Dedikerede GPS’er har foruden en stor krystalklar skærm nu også ”knib-for-zoom” funktion, som gør det muligt at styre den hurtigt. GPS’ens skærm er desuden bedre i sollys end en smartphone skærm og den er langt mere robust.

En GPS er konstrueret til bilen

Bruger du en smartphone som GPS, er det nødvendigt at montere den i en holder, hver gang den skal bruges. Det indbefatter, at den også skal tages ud af holderen og derved opstår, der hver gang en potentiel risiko for at tabe mobilen og slå den i stykker. Har du ikke en holder til mobilen, men lægger den i skødet eller på instrumentbrættet medfører det en stor fare både for dig selv og andre trafikanter. Det er meget let at blive distraheret i kørslen, med hvinende bildæk,  hvis man skal kigge ned på mobilen i skødet eller f.eks. sørge for, at mobilen ikke falder ned fra instrumentbrættet.

De dedikerede GPS’er er meget mere robuste, da de er konstruerede netop til formålet modsat en smartphone. De beslag, der er udviklet til en GPS, er nu så brugervenlige, at GPS’en let kan tages ud og sættes i holderen uden risiko for, at du taber den.


GPSen har mange effektive funktioner

Selvom smartphones har store gode skærme og kan give information om det næste sving, så har de fleste mobiler ikke f.eks. ”avanceret vognbaneskift”, som en GPS tilbyder. Denne funktion gør det let at placere sig i den mest optimale vognbane. GPS’en kan også vise bygninger i 3-D, hvilket kan lette navigationen, når man nærmer sig destinationen. Derudover kan en GPS nu om dage advare om fotofælder, kødannelse og måle din gennemsnitshastighed. Det er alt sammen funktioner, der kan forhindre ulykker og bøder. Nyere GPSer kan også sammenkobles med din smartphone og give dig meddelelser, som ydermere kan læses højt. Det giver dig mulighed for fuldt fokus på trafikken.

 

Tags

David